“Levande, lätt och dynamisk barockmusik.”

Göteborgs Posten 3/2 2019

 

“Karlsson Barocks festkonsert karaktäriseras av stor samstämmighet, fingertoppskänsla och en böljande dynamik från det svagaste svaga till det starkaste starka. Det finns en mening med varje ton.

Vi lever i en bra tid när det kommer till barockmusik här i Göteborg – både ifråga om konserttillfällen och kvalitet. En av stadens alla aktörer är Karlsson Barock, en ensemble som under ledning av Göran Karlsson spelar på tidstypiska instrument och brukar hålla till i Hagakyrkan.

Så också idag när Karlsson Barock firar 10 år med en festkonsert ägnad framför allt åt Händels musik. Med sig denna gång har de dessutom tenoren Martin Vanberg för att framföra arior ur några av Händels alla operor och oratorier.

Och en fest blir det verkligen. Det råder inget tvivel om att det hos Karlsson Barock finns en tydlig vision bakom varför de spelar tillsammans. Deras framförande karaktäriseras av stor samstämmighet, fingertoppskänsla och en böljande dynamik från det svagaste svaga till det starkaste starka. Det finns en mening med varje ton. Anslaget är till synes lätt och spontant, men det är tydligt att inget har lämnats åt slumpen.

Konserten drar igång med Telemanns eleganta Sinfonia spirituosa. Den, liksom Corellis tionde Concerto grosso som avslutar första akten, är båda gamla favoriter som fanns med redan på deras debutskiva Characters från 2014.

Däremellan gör Martin Vanberg entré med en sugande långsam version av Comfort ye – arian som inleder Händels Messias. Vanberg sjunger med stor inlevelse, utan noter och med blicken ute i publiken. Efter Comfort ye kommer två snabba arior ur Ariodante och Il trionfo del tempo e del disinganno, båda kraftfulla och med långa, skickligt utförda koloraturlinjer.

Men högst klingar nog ändå de två långsamma ariorna efter paus, Un momento di contento ur Alcina och Waft her, angels ur Jephta, vilka inte lämnar någon i publiken oberörd.

Utöver Vanberg har Karlsson Barock även med sig Emelie Sigelius som konferencier. Förutom att presentera ensemblen och hälsa välkomna, introducerar hon publiken till verkens kontext, sätter tonsättarna i relation till varandra och berättar handlingen som omgärdar de arior som framförs.

Allt hör ihop på något sätt. Intrycket är att Karlsson Barock verkligen vill kommunicera med publiken genom musiken, få dessa verk ur barockens århundrade att tala och sjunga med ny och frisk luft i lungorna. Och det lyckas de väldigt bra med. Allt blir ja, mycket levande.”

Carl Magnus Juliusson