Ubbhults barockfestival 2023
27-28 maj 2023

Ubbhults barockfestival med nya perspektiv!

I år fokuserar Ubbhults barockfestival på en förbisedd grupp av tonsättare från musikens guldålder. De flesta har nog hört namnen på stora mästare som Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel och Johann Sebastian Bach. Men de kvinnliga tonsättarna är mindre kända, trots att deras musik förtjänar samma uppskattning. Därför fokuserar årets festival på de kvinnliga mästarna från barockens epok. Sällan hörd musik med sällsynt hög halt!

Festivalprogrammet skapas av ledaren för vår festivalorkester Karlsson Barock, Göran Karlsson. På programmet står både verk för större ensemble och intimare kammarkonserter med vokala inslag. Musiken som framförs skapades under barocken, ca 1600 – 1750. Presentatör blir även i år den barockmusikkunnige Vassilis Bolonassos.

Vi fortsätter vår satsning på ungdomar och kulturskoleelever, bl.a. från Marks kulturskola. Västra Götalands ungdomsbarockorkester Kompani 415 medverkar. Tillsammans gör de en konsert som kommer att fyllas med ungdomlig spelglädje i olika konstellationer och instrumentkombinationer.

Festivalen är ett samarbete med Ubbhults bygdeförening, Sätila församling och Marks kulturskola. Den äger rum i Ubbhults vackra kapell – en mötesplats för barockens musikskatter!

.

.

EVENEMANGS-INFO

Lördagen den 27 maj & söndag 28 maj

Festivalen är gratis även i år, tack vare sponsring av Svenska kyrkan.

.

PROGRAM 27 MAJ

15.00   Kompani 415 och Marks kulturskola, nästa generations musiker framför musik av bl a Roman och Corelli.

17.00   Vassilis Bolonassos, barockexpert, håller föredrag om kvinnliga tonsättare under den tidiga musiken.

19.00   Operabyrån: kammarkonsert med musik av bl a Strozzi, Bembo och Caccini. Medverkande musiker: Christina Larsson Malmberg, sopran. Catalina Langborn, violin. John Martling, luta.

.

PROGRAM 28 MAJ

14.00   Musikmässa i barock-anda med Barockappella, Göran Karlsson cembalo samt Sara Uneback på violin.

16.30   Avslutningskonsert Karlsson Barock! Med programmet Barockens kvinnor djupdyker Karlsson Barock ner i årets Tema. Det blir en fantastisk avslutning på årets festival.

.

.

TEMA: KVINNLIGA TONSÄTTARE

Karlsson Barock ansluter sig till den våg som nu sköljer över Europa med strävan att presentera kvinnliga konstnärer som oförtjänt hamnat i glömska. Liksom inom andra konstarter finns det i den tidiga musiken många kvinnliga tonsättare som var berömda och älskade i sin tid, och det är med stor glädje vi kan presentera ett orkesterprogram som endast innehåller musik av kvinnliga kompositörer, verksamma i kyrkor och vid hov under senare delen av 1600-talet och 1700-talets förra hälft.

Redan från fem års ålder spelade Élisabeth Jacquet de La Guerre för den franske kungen. Hon kom att bli en hyllad cembalist och tonsättare och hon fick publicerat både instrumentalmusik, kammarmusik och en opera.

Camilla de Rossi, en av flera beundrade kvinnliga tonsättare i norra Italien och Österrike komponerade ett antal oratoriesinfonior, skrivna för att framföras i Hofburg i Wien. De krävande orkesterstämmorna ger god anledning
att anta att hon var en skicklig violinist.

I Italien verkade även den kreativa abbedissan Isabella Leonarda och hon var en uppskattad musiker i sin hemstad Novara. Merparten av hennes 20 opus publicerades efter det att hon fyllt 50 år.

Ännu mer italienska toner från Italien! Antonia Bembo och Maria Margherita Grimani var båda duktiga sångerskor. Bembo tog sig till det franska hovet där hon lyckades imponera på självaste Ludvig den XIV som
kom att stödja henne ekonomiskt. Grimani använde sitt kunnande inom sångkonsten genom att tonsätta både operor och oratorier.

Maria Antonia Walpurgis föddes 1724 med guldsked i mun kan man tycka- barn och barnbarn till än den ena kejsaren efter den andra. Men hon brukar kallas för ett universalgeni och musernas förkroppsligande då hon tog till sig all fin utbildning hon fick i de sköna konsterna. Till sina egna operor skrev hon ofta både musik och libretto.

.

OPERABYRÅN:

Operabyrån bildades 2010 av sopranen Christina Larsson Malmberg och barockviolinisten Catalina Langborn. Tillsammans med färgstarka och kreativa konstnärer som knyts till olika projekt skapar de scenkonst som tänjer på opera-begreppet, och konserter där kvinnor ur historien lyfts fram ur skuggorna. Sedan 2018 har Operabyrån ett flerårigt samarbete med Konserthuset Stockholm, där man hittills har spelat fem av sina produktioner, bland annat ”I allt hon någonsin rört vid” (2022), ”Artemisia” (2020), ”Mystikens systrar” (2019) m fl… 2019 tilldelades Operabyrån jämställdhetspriset Guldkvasten av föreningen KVAST “för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien.” Samma år fick de en plats på OPUS-listan.

.

CAFÉ

Bygdegårdens café håller öppet på lördagen 16-19.

.

HISTORIEN KRING UBBHULT BAROCKFESTIVAL

Ubbhult Barockfestival startades 2017 för att skapa en festival med musikaliskt inspirerande upplevelser i vårgrönskan. På festivalen presenteras ett urval av framstående verk från två hundra år av musikhistoria som av många anses som den klassiska musikens höjdpunkt.

Festivalorkester på Ubbhult Barockfestival är Karlsson Barock, specialiserad på profan barockmusik från 1600-talet fram till mitten av 1700-talet.

Sporrad av premiärens publika framgångar fortsatte arbetsgruppen med en utvidgad och breddad festival för 2018. Karlsson Barock och musiker ur den stockholmsbaserade Drottningholms Barockensemble medverkade. Det blev tre dagar med konserter som avslutades med en medverkan vid söndagens gudstjänst i kapellet. Nytt var också en större satsning på ungdomar. Som i 2017 medverkade elever från Marks kulturskola. Dessutom fick en helt ny ungdomsorkester med inriktning på barockmusik sin premiär under festivalen. Det var den nystartadeKompani 415 som är en barock-orkester med ungdomar från hela Västra Götaland.

Ett musikaliskt samarbete

Ubbhult Barockfestival är ett samarbete mellan Ubbhults byalag, Sätila församlingoch Marks kommun och bjuder på en helg med barockmusik från 1600- och 1700-talen. Den kände barockmusikkännaren och radioprofilen Vassilis Bolonassos levandegör musiken och dess tid på ett fängslande sätt och den välrenommerade barockorkestern Karlsson Barock skapar minnesvärda musikaliska stunder.

Vackert festivalområde
Festivalen äger rum i Ubbhults kapell, en vacker byggnad i en idyllisk miljö. Ta även chansen att titta in i den lokala bygdegården och ta en härlig promenad runt Änkatjärn, som ligger ett stenkast från festivalområdet.

Följ oss

Få uppdateringar om festivalen på Facebook och följ gärna Karlsson Barock på Instagram. 

I samarbete med: