Mitt i barocken

 

En orkesterkurs för unga musiker

 

Karlsson Barock är idag en av Sveriges ledande orkester inom den tidiga musiken. 2019 firar orkestern 10 år, och under alla dessa år har orkestern aktivt jobbat med pedagogiska projekt. Man vill väcka intresse och skapa förutsättningar för unga musiker att upptäcka barockmusiken och alla dess olika uttryck. 

“Mitt i Barocken” vänder sig till alla ungdomsorkestrar i regionen som vill närma sig den tidiga musiken på ett nytt sätt. Många av Karlsson Barocks medlemmar tillhör inte bara toppskiktet av professionella barockmusiker i landet, utan är även högt kompetenta och intresserade pedagoger. Sida vid sida arbetar man med de unga musikerna och tillsammans skapar man en plattform där barockmusikens musikaliska uttryck och tekniker står i centrum. Mötet mellan kulturskolorna och de professionella musikerna har undantagslöst varit väldigt inspirerande för båda parter.

Kursen består av orkesterworkshops och kan anpassas lite efter önskemål. Alltihop avslutas med en konsert. I kursen får du prova på hur det känns att spela med barockstråke, hur de olika teknikerna skiljer sig från ett modernare spel. Vi närmar oss ett tidsenligt spelsätt och hittar olika uttryck med hjälp av barockmusikens fria och improvisatoriska spelsätt.

Efter kursen finns det möjlighet för enskilda musiker att fördjupa sig ytterligare i vår satsning Kompani 415. Det är en ungdomsorkester som mer fokuserat satsar på att fördjupa sig inom den tidiga musiken. Kompani 415 är den enda ungdomsorkestern i Sverige som helt specialiserat sig på barockmusiken och dess musikaliska uttryck.

 

 

 

Tidigare pedagogiska projekt:

Dalslands ungdomsorkester.
Göteborgs ungdomsorkester.
Kulturskolan Göteborg stad, Askim Frölunda Högsbo. 
Kulturskolan Göteborg stad, City.
Kulturskolan Göteborg stad, Västra Göteborg.
Kulturskolan Göteborg stad, Örgryte Härlanda. 
Kulturskolan i Borås.
Kulturskolan i Kungälv. 
Kulturskolan i Lerum. 
Kulturskolan i Lysekil. 
Kulturskolan i Mark. 
Kulturskolan i Mölndal.
Kulturskolan Orust.
Kulturskolan i Trollhättan. 
Schillerska gymnasiet.
Festivalen Side by Side.

Vi har mött ca 600 unga musiker genom åren i uppskattade projekt.